Hvad er robotics og hvad er RPA?

Robotics er en teknologisk revolution indenfor effektivisering af virksomhedens repeterbare manuelle opgaver. RPA er en forkortelsen for Robotic Process Automation, dvs. at Robotics er det samme som RPA. Robotics (RPA) er softwarerobotter der udfører en medarbejders manuelle opgaver på tværs af systemer og dokumenter, uden at ændre på de underliggende systemer og dokumenter. Selvom RPA software bliver mere sofistikerede, og kan trænes til at genkende nye situationer (Machine Learning), så er RPA ikke kunstig intelligens. RPA robotten er "dum" og skal oplæres og trænes.

Når vi taler om Robotics (RPA) taler vi ikke om store robotter, som kommer og overtager verden. Robotics (RPA) skal snarere betragtes som en software på en computer, der kopierer det arbejde, et menneske udfører på computeren; trin for trin, klik for klik. I virkeligheden deler Robotics (RPA) flere ligheder med Excel-makroer.

Som navnet antyder, er RPA-værktøjer designet til at automatisere forretningsprocesser. Den mest tydelige og indlysende årsag til implementering af RPA er reducerede omkostninger. Derudover er der også fordele som f.eks. øget nøjagtighed i datainput og -output, kortere procestid og hurtigere feedback til kunder.

Der er som sådan ikke noget nyt i at bruge værktøjer til effektivisering. Virksomheder har i årevis brugt BPM suiter til at automatisere processer med.

Hvad er forskellen på 'Robotics' og 'RPA'?

En forskel som er værd at fremhæve, når man sammenligner RPA med klassiske automatiseringer, er, at robotter arbejder uafhængigt af underliggende systemer og derfor ikke kræver systemintegrationer eller strømlinede processer. 80% reduceret tid på en ineffektiv proces kørt af mennesker er stadig 80% reduceret tid. Der skal ikke optimeres for robottens skyld, -den klager ikke og er stadig billigere end mennesker.

I dag anvendes RPA primært til administrative back-office-opgaver, men pionererne inden for området rykker sig hurtigt og anvender allerede nu RPA til understøttelse af visse kundeinteraktioner.

Det er vores overbevisning, at de fleste virksomheder i dag vil kunne opnå fordele ved Robotics Process Automation (RPA) . Dog vil vi ikke anbefale mindre virksomheder eller virksomheder, som er født i skyen, at investere i RPA.

Du kan læse mere om RPA her:

Hvad er Robotics?

Robotics (RPA)

Hvordan får du succes med dit RPA initiativ?